Despre noi
Crama Măcin
Îşi aşează cele 300 de hectare de viță de vie la poalele munţilor Măcinului, în Carcaliu şi Cerna. Din solul cu roci vulcanice și calcar, ceața adusă de Dunăre și protecția munților Măcinului se naște terroir-ul atât de specific zonei, se naște binecuvântarea cu care noi înnobilăm vinurile.
La Măcin via se îngrijește și ce culege cu oamenii locului, toți sunt de acolo, sunt din Măcin, sunt oameni cu drag de pământurile lor. De la o recoltă la alta sunt aceiași oameni, aceleași mâini culeg cu grijă ciorchine cu ciorchine.
Sunt cultivate 8 soiuri albe: Aligote, Fetească regală, Tămâioasă românească, Sauvignon Blanc, Viognier, Muscat Ottonel, Riesling italian, Chardonnay dar și 7 roșii: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Shiraz, Fetească Neagră si Băbească Neagră. Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin și Trei Brațe sunt brandurile sub care sunt comercializate şi promovate vinurile obţinute din soiurile cultivate.
Cu toate aceste soiuri de viță de vie noi facem povești și în fiecare sticlă regăsim câteva elemente comune: raze de soare care încălzesc pământul, apa Dunării cu care via își mai stinge setea și umbra munților Măcinului care alină via de arșița verilor. Toate sunt importante, dar mai e ceva cu care noi scriem povești frumoase cu vin și asta e dragostea pentru vie, grija cu care ne ocrotim moștenirea și cum acestea se transmit din generație în generație.
Așa a apărut și ideea vinului MOȘTENIREA.
Moștenirea este de fapt un mesaj, este pasiunea pentru viticultură, este dragostea pentru pământ și pentru soiurile autohtone (drept dovada asamblajul Fetească neagră și Băbească neagră).
MOȘTENIREA este unică nu doar pentru că vine dintr-un terroir special, nu doar pentru că e un asamblaj de Fetească neagră și Băbească neagră.
- Suprafața
- 300 ha
- Solul
- Cernoziom alcalin, ideal pentru cultura viței de vie.
- Asamblaj Moștenirea
- Fetească Neagră, Băbească Neagră
Solul
Solul este un cernoziom alcalin cu e însuşiri fizico-chimice foarte bune, cu permeabilitate, porozitate şi textură medie, lutonisipoasă, şi drenaj foarte bun, ce indică condiţii foarte bune pentru cultura viţei de vie.
Clima
Temperatura medie anuală este cu puţin peste 10 grade Celsius iar precipitaţiile anuale sunt de aprox. 440 mm. Vecinătatea cu Dunărea și cu păduri întinse la sud, atenuează efectele caniculei din timpul verii.
Strugurii
Feteasca Neagră ajunge la maturitate puţin înainte de Merlot.Condiţiile propice pentru dezvoltarea acestui soi sunt oferite de versanţii însoriţi, unde acumulările de antociani ajung la valorile optime pentru acest soi.
Soarele
Soarele, e altfel în Dobrogea și în special aici la Măcin. Scaldă cu căldură și generozitate pământul dobrogean. Perioada de insolație (numărul de ore de soare) este mai mare decât în orice alta parte în țară, peste 2100 de ore anual.
Podgoria
Cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pământul Dobrogei este Podgoria Sarica Niculiţel. Măcin, Niculiţel şi Tulcea sunt centrele viticole care formează această podgorie, fiecare cu specificul lui, ceea ce oferă vinurilor trăsături distincte .
Crama
Din 2011, suntem furnizorul oficial al Casei Regale a României. Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin și Trei Brațe sunt brandurile sub care sunt comercializate şi promovate vinurile obţinute din soiurile cultivate.
Crama Măcin
Locația
Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei. Aproape orice descoperire arheologică are inscripţionat sau sculptat pe ea motivul viţei de vie. Prin cetăţile port de la Dunăre, Aegyssus de la Tulcea, Noviodunum de la Isaccea sau Arrubium de la Măcin, se făcea un puternic comerţ cu vin. Există documente care atestă că negustorii polonezi cumpărau vin din podgoria Sarica Niculiţel şi-l încărcau în corăbii în portul Isaccea.
Moștenirea
Notele vinificatorului
Am privit aceste soiuri ca pe două generații, două reprezentante ale unei lumi simbiotice care se pot îmbina perfect, ocrotite de stejarul românesc metaforic vorbind, pentru că vinul a fost baricat în baricuri de stejar românesc.
Feteasca Neagră și Băbeasca Neagră ar trebui mai mult prețuite, promovate, lăsate moștenire urmașilor noștri, pentru ca și ei să-și cunoască baza sortimentală, genetică, într-un cuvânt ORIGINILE.
Moștenirea
Note despre gust și aromă
Feteasca neagră a fost vinificată separat de Băbeasca Neagră și baricată cât să îi imprime note fine de vanilie și condiment. Băbeasca Neagră completează cu lejeritatea, fructuozitatea și aciditatea tipică soiului.
Moștenirea este un vin cu o corpolență medie, cu taninuri moi și 13 grade alcoolice perfect integrate. Surprinde prin aromele intense de fructe roșii (zmeură, vișine, cireșe coapte), prune, coacăze negre dar și prin notele florale și condiment dulce.
Moștenirea
Asocieri cu mâncare
Poate fi asociat cu brânzeturi maturate și cu mâncăruri pe bază de carne roșie și vânat. Porc brezat, coaste de miel, tocană de căprioară, rață cu varză roșie sunt doar câteva din sugestiile pentru o asociere de succes.
Vinuri de Măcin
Furnizor al Casei Regale
Crama Măcin este furnizor al Casei Regale a României încă din 2011. Reînnoirea acestui titlu în 2014 și 2018 confirmă calitatea vinurilor produse de noi.
ADRESĂ